Food&Health druga edycja Warszawa

///Food&Health druga edycja Warszawa

Food&Health druga edycja Warszawa

Food & Healith do konferencja, której pomysłodawczynią i organizatorką jest Anna Makowska w sieci znana jako Doktor Ania.

To już druga edycja, w kwietniu w Gdyni odbyła się pierwsza edycja, w której też miałam przyjemność uczestniczyć.

Konferencja ma na celu przybliżenie zdrowych nawyków żywieniowych i pokazanie że życie w tym nurcie nie wymaga od nas nie wiadomo jakiego wysiłku. Jak wiemy najtrudniej jest zacząć i tak jest i w tym przypadku, najtrudniej się zebrać żeby pojechać do innego miasta i najtrudniej wykrzesać z siebie siły po całym tygodniu pracy. Jednakowoż udało się. Pojechaliśmy do Warszawy.

Food&Health druga edycja Warszawa

Konferencję rozpoczął wykład Mateusza Banaszkiewicza „Czy stres może być dla nas korzystny?”

Food&Health druga edycja Warszawa

Mariusz podał nam mnóstwo przykładów kiedy to stres umocnił nas, zmobilizował do działania słowem kiedy stres wpływa pozytywnie. Przekazał sposoby jak zmienić myślenie o stresie. Pokazał że przekłucie stresu w coś pozytywnego jest możliwe i daje pozytywne rezultaty. Oczywiście są przypadki kiedy stres szkodzi.

Food&Health druga edycja Warszawa

Kolejnym prelegentem była Justyna Nater z wykładem na temat oczu i rewelacjach które możemy przeczytać w internecie na temat wzroku. „Kiedy Google kłamie… Internetowe prawdy i mity dotyczące wzroku.”

Food&Health druga edycja Warszawa

Wiele pożytecznych informacji między innymi ta dotycząca tego w jakie odległości od oczu używamy smartfona. Czy to ma znaczenie dla oczu, czy też nie.  I wiadomość kluczowa jak dla mnie, bo już, już miałam zakupić. Odnośnie kolorowych soczewek do oczu. Wiesz, te eventy, przebrania itepe.  Niestety używanie soczewek niewiadomego pochodzenia może przyczynić się do chorób oczu.

Food&Health druga edycja Warszawa

Pokazała nam na slajdzie niezbyt ciekawe zdjęcia chorób oczu.  Po tym wykładzie nie kupię już soczewek na Alie.

Następnie dowiedzieliśmy się o tym jak nie marnować żywności.

Joana Buda „Nie marnuj zdrowia, czasu i pieniędzy. Dobre praktyki w zakresie niemarnowania żywności.”

Food&Health druga edycja Warszawa

Najciekawsze z tego wykładu, oczywiście poza oczywistymi oczywistościami, że nie warto marnować jedzenia, było uświadomienie prelegentów, że Bank Żywości w ubiegłym roku uratował przed zmarnowaniem 2 tony żywności i nakarmił nią 15 tyś głodnych osób.

Kolejna ważna rzecz to patrzenie na oznaczenia: ważne do, spożyć przed. Różnią się bardzo. „Ważne do”, bezwzględnie nie spożywamy po terminie na opakowaniu, „spożyć przed”, możemy spożyć. Na przykład kasza, ryż,  mogą być przechowywane do 100 lat, a zboża nawet 2000 lat. No i przyznaj się ile torebek ryżu wyrzuciłeś, bo był już „po terminie”?

Food&Health druga edycja Warszawa

Po wystąpieniu była przerwa kawowa, gdzie mogliśmy obejrzeć wspaniałe włoskie torebki, poprawić makijaż, przetestować naturalne kosmetyki, zbadać wzrok i skorzystać między innymi z porad stylistki Iwony Góry.

Food&Health druga edycja Warszawa

Jak każda kobieta, lubię trochę czasu (niewiele zdecydowanie, niewiele) poświęcić swojej garderobie. I tak w końcu miałam okazję usłyszeć i sama stwierdzić w jakich kolorach jest mi do twarzy. Przymierzyłam wszystkie 12 tablic i wspólnie z Iwoną wybrałyśmy dwie. Oczywiście na żadnej z nich nie ma koloru czarnego, smuteczek.

Food&Health druga edycja Warszawa

Mój typ urody to zdecydowanie lato. No i czeka mnie wymiana garderoby.

Food&Health druga edycja Warszawa

Koleżanki skorzystały z porad kosmetycznych, ja niestety nie dopchałam się.

Food&Health druga edycja Warszawa

Ja za to słuchałam opowieści i testowałam smakowitości Profesora Ciekawskiego.  Bardzo ciekawie i inspirująco opowiadał o powstawaniu chleba.

Food&Health druga edycja Warszawa

Spróbowałam specjalnie na tę okazję upieczonego chleba na zakwasie (wysuszony zakwas na rozpoczęcie swojej produkcji dostaliśmy w kopertach), różnego rodzaju past. Między innymi sexy buraczków i hummusu z ogórkiem.

Food&Health druga edycja Warszawa

Food&Health druga edycja Warszawa

Było pysznie zdrowo i smacznie.

Na tę konferencję matki mogły przyjść z dziećmi. Te miały zapewnioną opiekę i warsztaty. Między innymi na temat „Leki to nie cukierki” przeprowadzone przez Magdalenę Stolarczyk. Profesor Ciekawski również opiekował się dziećmi.

Food&Health druga edycja Warszawa

Po przerwie Anna Makowska opowiedziała nam o  „Simple Smart Life”, czyli jak robić żeby się nie narobić.

To znaczy jak wdrażać zdrowe nawyki do naszego codziennego żywienia

Food&Health druga edycja Warszawa

Rozprawiła się z naszymi najczęstszymi wymówkami. I okazało się, ze to nieprawda że nie mamy na to czasu, że nie mamy pieniędzy czy brakuje nam chęci. Wystarczy posłuchać Ani i zdrowsze życie wydaje się być tuż, tuż na wyciągnięcie ręki. Przyznam się, że kilka z tych sposobów już stosuję między innymi nie jem na „trasie” czy na mieście tylko przygotowuję kanapki.

Kolejnym prelegentem była Janina Bąk  „Czy jeśli wsadzisz nogi do piekarnika, a głowę do lodówki, to będzie ci w sam raz?”

Byliśmy jak ekipa śledczych z „Ojca Mateusza”,  tropiliśmy największe zbrodnie błędnego wnioskowania i rozwiązywaliśmy zagadki statystyczne. Janinę chyba wszyscy znają. TO kultowa postać internetów. Na swoim fanpage Janina Daily częstuję na sporą dozą dobrego humoru i niewielką tylko ilością sarkazmu albo na odwrót. 😀 Jej się nie da scharakteryzować w kilku zdaniach, faktem jest, ze podczas jej wystąpienia sala pękała ze śmiechu. Dowiedzieliśmy się za co kocha regresję statystyczną i jak szybko można ją wkurzyć: „to musi być prawda, u mnie się sprawdziło”.

Food&Health druga edycja Warszawa

Janina to zdecydowanie najśmieszniejszy punkt konferencji.

Food&Health druga edycja Warszawa

Po wystąpieniu udaliśmy się na lunch eco. I wiecie co? Dało się to zjeść. Zupa krem z pieczonej papryki, owoce, deska serów i kanapki. Jedzenie serwował Organic Coffe, składy używanych produktów zostały osobiście sprawdzone przez Anię.

Food&Health druga edycja Warszawa

Oprócz wyżej wymienionych wystąpili także inni prelegenci, którzy podzielili się z nami swoja wiedzą, spojrzeniem na świat i ciekawymi przemyśleniami.

Obsługę konferencji i wolontariuszy jak zawsze zapewniła Dagmara Sobczak – Socjopatka. Dzięki Twoim wolontariuszom nie zgubiliśmy się w odmętach Eurocentrum i bezpiecznie dotarliśmy na konferencję. Obiekt w pełni dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych ruchowo.

Zdjęciami jak zawsze zajęła się Olga Diana Jasinska z Jasinska Pro. Ruda ma tą energię i ogień w sobie i cudownie to oddaje w zdjęciach.

Food&Health druga edycja Warszawa

zdjęcie: Olga Diana Jasińska

Niestety nie wszystko było tak piękne jak konferencja. Zostaliśmy całkowicie „olani” przez warszawskie organizacje zajmujące się osobami niepełnosprawnymi. Wysłaliśmy (byłam w ekipie wspomagającej Anię) mnóstwo zaproszeń, dzwoniliśmy i nie było chętnych. Osobiście traktuję to jako porażkę totalną.

Na szczęście było mnóstwo innych, chętnych, którym ich zdrowie nie jest obojętne i z radością spędzali z nami ten czas.

Mimo wszystko to był bardzo udany dzień i z niecierpliwością oczekuję III Edycji Food & Health.

zdjęcia: Paweł Orłowski, Renata Orłowska

By | 2017-10-08T18:29:07+00:00 Październik 8th, 2017|Punkt widzenia na:, Wydarzenia|21 komentarzy

About the Author:

Wyobraź sobie kobietę o zaraźliwym uśmiechu i roześmianych oczach, jej rude, długie włosy powiewają na wietrze i niesfornie spadają na twarz. Kobietę dojrzałą na tyle, że wie czego oczekuje od życia, ma jasno ustalone cele, ustabilizowaną pozycję, pracę, dom, ale na tyle dziewczęcą, że wciąż poszukuje nowych inspiracji, zainteresowań, nadal z ciekawością dziecka obserwuje świat i ludzi, a to co widzi i co ją fascynuje opisuje na blogu. Cześć to ja Zaniczka - miło Cię poznać.